
Dahl – Indisk linsegryde fyldt med smag og plantekraft
Snebjørk ToftDel
Denne varme, krydrede dahl er en af de bedste veganske opskrifter til hverdagen – fuld af smag, mæthed og kærlighed. Med enkle, økologiske råvarer og linser som hovedingrediens, er den både en klassiker indenfor plantebaserede madopskrifter. Uanset om du er nybegynder eller erfaren til vegansk madlavning, får du her en skøn og mættende ret til en sund og nærende kost.
Ingredienser (til 4 personer)
- 3 dl blandede linser (f.eks. grønne eller røde splitlinser – perfekte til opskrifter med linser)
- 1 økologisk løg
- 3 fed hvidløg
- 3-5 cm friskrevet ingefær
- 2 revne økologiske gulerødder
- 1 økologisk bouillonterning
- 2 spsk. masala eller mild karry & 1 tsk. spidskommen
- 1 ½ spsk. kokosolie
- 1 tsk. grøn eller rød karrypasta
- Ca. 5 dl vand (til det dækker linserne)
- ½ dåse økologisk kokosmælk
- 1 dåse økologiske flåede tomater
- Saften fra ½ citron
- 1 lille bundt frisk persille (eller koriander)
Fremgangsmåde
1. Forbered linserne
- Læg linserne i blød i minimum 2 timer – gerne natten over. Det gør det nemmere at fordøje og forkorter kogetiden.
2. Sautér basis
- Hak løg og hvidløg. Sautér dem ved lav varme i kokosolie sammen med ingefær, karrypasta, masala og spidskommen.
- Brug den bedste olie at stege i som er kokosolie eller f.eks. jomfru oliven olie, friture solsikkeolie eller friture rapsolie (afhængig af smag og ønsket friture olie temperatur).
3. Tilsæt grønt og linser
- Riv gulerødderne og tilsæt dem til gryden.
- Kom derefter de iblødsatte linser, bouillon og vand i.
- Lad det hele simre i ca. 25 minutter under låg.
4. Afslut og smag til
- Tilsæt tomater, kokosmælk og citronsaft.
- Hak persille og rør det hele sammen.
- Smag til med salt og peber, og lad det simre yderligere i 10 minutter.
5. Servering
- Servér med brune ris eller naan og en frisk salat med f.eks. spinat, kål og agurk.
- Drys generøst med persille på toppen.
Hvorfor vælge denne Dahl?
- Den er spækket med planteprotein og fibre fra linser – en sand klassiker i plantebaserede retter og gode veganske retter.
- Den er perfekt til dig, der søger billige veganske retter og veganske middagsretter med massere af smag.
- Opskriften er fleksibel, budgetvenlig og let at tilpasse dit køkken – du kan nemt lave en dobbeltportion og fryse ned.
- Alt kan laves med økologiske råvarer, så du både får kvalitet og støtter bæredygtig mad.
Opskriften laves med nøje udvalgte økologiske råvarer fra vores webshop, som du nemt kan finde på følgende links:
- Grønne linser – en god og hurtig kilde til energi og protein
- Røde splitlinser – perfekte til gryderetter, linsedeller, som fyld i supper m.m.
Råvarerne kan købes i vores webshop – altid i miljøvenlig emballage og ofte med mængderabat – det giver både en fair pris og mindre madspild.
